AA-paristot

AA-paristoja, joita kutsutaan myös LR6-, Mignon- tai penlite-akuiksi, on saatavana ladattavina ja ei-ladattavina versioina.
9 tuloksia Järjestä


3 suosituin AA-paristot

Mikä on akku?

Akut ovat nykymaailmamme piilotettuja sankareita. Ne toimivat kaikessa älypuhelimistamme ja kannettavista tietokoneistamme autoihimme ja jopa koteihinmme, mutta ne jäävät usein huomaamatta. Ilman akkuja elämämme olisi hyvin erilaista. Ne ovat avain laitteidemme täyden potentiaalin vapauttamiseen ja aidosti kannettavien tekemiseen.

Akut koostuvat ytimessä yhdestä tai useammasta kennosta, joista jokaisessa on kaksi elektrodia, positiivinen elektrodi, jota kutsutaan anodiksi ja negatiivinen elektrodi, nimeltään katodi. Näiden elektrodien välissä on elektrolyytti, aine, joka varmistaa, että ionit voivat liikkua elektrodien välillä. Kun akku on käytössä, kennon sisällä tapahtuu kemiallinen reaktio, joka saa elektronit virtaamaan anodista katodille ulkoisen piirin kautta tuottaen sähköä.

Paristoja on useita eri tyyppejä, koostumuksia ja kokoja, joista jokaisella on omat ainutlaatuiset ominaisuudet ja sovellukset. Esimerkiksi lyijyakkuja käytetään yleisesti autoissa, kun taas litiumioniakuista on tulossa yhä suositumpia kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten älypuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa. Ladattavat paristot, joita kutsutaan myös toisioakuiksi, voidaan ladata ja purkaa useita kertoja, kun taas ei-ladattavia paristoja, joita kutsutaan myös ensiöakuiksi, voidaan käyttää vain kerran ja sitten heittää pois tai kierrättää.

Mitkä ovat yleisiä akkutyyppejä?

Paristoja on monenlaisia, kuten AA, AAA, 9V ja monia muita kokoja, koska jokainen tyyppi on suunniteltu tiettyihin sovelluksiin ja laitteisiin. Tässä on pieni luettelo yleisimmistä akkutyypeistä:

 • AA-paristot (LR6, MN1500, HP7, R6)
 • AAA-paristot (LR03, MN2400, HP16, R03)
 • 9V paristot (6F22, 6LR61, PP3, 6AM6)
 • 6V paristot (4LR44)
 • CR123A paristot (DL123A, EL123AP, CR17345, CR123)
 • 18650 litiumioniakkua
 • D-akut (HR20, HR20-1B)
 • C-paristot (HR14, HR14-1B)
 • Nappiparistot (CR2032, CR2016, CR2450, CR2025)

Mitkä akut ovat ladattavia?

On tärkeää tarkistaa, onko akku ladattavissa, ennen kuin käytät sitä laitteessa tai yrität ladata sitä. Ei-ladattavia paristoja, kuten alkaliparistoja, ei ole suunniteltu ladattavaksi, ja niiden yrittäminen voi vahingoittaa akkua ja aiheuttaa vaaran. Ei-ladattavan akun käyttäminen lataamista vaativassa laitteessa voi myös heikentää suorituskykyä ja lyhentää laitteen käyttöikää.

Saatavilla on useita ladattavia akkutyyppejä, mukaan lukien:

 • Lyijyakut: Näitä akkuja käytetään yleisesti autoissa ja muissa ajoneuvoissa sekä joissakin hätävirtajärjestelmissä.
 • Nikkelikadmium (NiCad) akut: Näitä paristoja on käytetty laajasti aiemmin, mutta ne on suurelta osin korvattu uudemmilla teknologioilla niiden suhteellisen alhaisen energiatiheyden ja muistivaikutuksen vuoksi.
 • Nikkelimetallihydridi (NiMH) akut: Näillä akuilla on korkeampi energiatiheys kuin NiCad-akuilla, eikä niissä ole muistivaikutusta, joten ne ovat suosittuja erilaisia laitteita, kuten elektronisia laitteita ja sähkötyökaluja.
 • Litiumioniakut tai litiumpolymeeriakut (Li-ion tai Li-po).: Näillä akuilla on erittäin korkea energiatiheys, ja niitä käytetään laajalti kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa, älypuhelimissa ja sähköajoneuvoissa.
 • Litium-rautafosfaatti (LiFePO4) akut: Nämä ovat litiumioniakkuja, joiden käyttöikä on pidempi ja jotka kestävät paremmin ylilatausta, joten ne soveltuvat käytettäväksi sähköajoneuvoissa ja verkon ulkopuolella olevissa energian varastointijärjestelmissä.

Lisäksi väärän tyyppisen ladattavan akun käyttö laitteessa voi myös aiheuttaa ongelmia. Jos esimerkiksi käytät litiumioniakkua laitteessa, jota ei ole suunniteltu tälle akulle, akku voi ylikuumentua tai jopa räjähtää.

Joten on erittäin tärkeää tarkistaa laitteesi tekniset tiedot varmistaaksesi, että se voi käyttää ladattavia akkuja, ja jos voi, minkä tyyppistä ladattavaa akkua suositellaan. Muista myös lukea itse akun tarra tai pakkaus ennen käyttöä selvittääksesi, onko se ladattava vai ei.

Mitä akun mAh-ominaisuus tarkoittaa?

Akun mAh-luokitus (milliampeeritunnit) on sen kapasiteetti tai kuinka paljon energiaa akku pystyy varastoimaan. Mitä korkeampi mAh-arvo on, sitä enemmän energiaa akku voi varastoida ja sitä kauemmin se voi antaa laitteen virtaa ennen kuin se on ladattava (jos lataus on mahdollista).

Esimerkiksi 1000 mAh akku voi tuottaa 1000 milliampeeria virtaa tunnin ajan tai 500 milliampeeria kahden tunnin ajan ja niin edelleen. Korkeamman mAh-luokituksen omaavan akun käyttöikä on pidempi kuin alhaisemman mAh-luokituksen omaavalla akulla, kun sitä käytetään samassa laitteessa tai samoissa olosuhteissa.

Oletetaan, että meillä on LED-taskulamppu, joka käyttää 3 x AAA-paristoa, joiden kunkin mAh-luokitus on 1000 mAh. Kolmen akun kokonaiskapasiteetti on 3000 mAh.

Jos LED-taskulamppu ottaa 100 mA:n virran, kokonaisaika, jonka taskulamppu voi olla päällä, ennen kuin akut on ladattava, lasketaan seuraavasti:

3000mAh / 100mA = 30 tuntia

LED-taskulamppu, joka käyttää 3 x 1000 mAh akkua, voi toimia näin ollen noin 30 tunnin ajan.

On tärkeää huomata, että mAh-luokitus ei ole ainoa huomioitava tekijä valittaessa akkua laitteelle. Myös jännite, koko ja yhteensopivuus laitteen kanssa on otettava huomioon.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit