Akun tarvikkeet

Akkutarvikkeet, kuten akkulaturit ja testerit.
9 tuloksia Järjestä


3 suosituin Akun tarvikkeet

Mikä on akku?

Paristot ovat nykymaailmamme laulamattomia sankareita. Ne toimivat kaikessa älypuhelimistamme ja kannettavista tietokoneistamme autoihimme ja jopa koteihinmme, mutta ne jäävät usein huomaamatta. Mutta ilman paristoja elämämme olisi huomattavasti erilaista. Ne ovat avain laitteidemme täyden potentiaalin vapauttamiseen ja aidosti kannettavien tekemiseen.

Akut koostuvat ytimessä yhdestä tai useammasta kennosta, joista jokainen sisältää kaksi elektrodia, positiivisen elektrodin, jota kutsutaan anodiksi ja negatiivisen elektrodin, nimeltään katodi. Näiden elektrodien välissä on elektrolyytti, aine, joka sallii ionien liikkua elektrodien välillä. Kun akku on käytössä, kennon sisällä tapahtuu kemiallinen reaktio, joka saa elektronit virtaamaan anodista katodille ulkoisen piirin kautta tuottaen sähköä.

Paristoja on useita eri tyyppejä, kemiallisia ja kokoisia, ja jokaisella on omat ainutlaatuiset ominaisuudet ja käyttötarkoituksensa. Esimerkiksi lyijyakkuja käytetään yleisesti autoissa, kun taas litiumioniakuista on tullut yhä suositumpia kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten älypuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa. Ladattavat akut, jotka tunnetaan myös nimellä toissijaiset akut, voidaan ladata ja purkaa useita kertoja, kun taas ei-ladattavia akkuja, jotka tunnetaan myös pääparistoina, voidaan käyttää vain kerran ja sitten hävittää tai kierrättää.

Mitkä ovat yleisiä akkutyyppejä?

Paristoja on monenlaisia, kuten AA, AAA, 9V ja monia muita kokoja, koska jokainen tyyppi on suunniteltu tiettyihin käyttötarkoituksiin ja laitteisiin. Tässä pieni luettelo yleisimmistä akkutyypeistä:

 • AA-paristot (LR6, MN1500, HP7, R6)
 • AAA-paristot (LR03, MN2400, HP16, R03)
 • 9V paristot (6F22, 6LR61, PP3, 6AM6)
 • 6V paristot (4LR44)
 • CR123A paristot (DL123A, EL123AP, CR17345, CR123)
 • 18650 litiumioniakut
 • D-akut (HR20, HR20-1B)
 • C-paristot (HR14, HR14-1B)
 • Nappiparistot (CR2032, CR2016, CR2450, CR2025)

Mitkä akut ovat ladattavia?

On tärkeää tarkistaa, onko akku ladattavissa, ennen kuin käytät sitä laitteessa tai yrität ladata sitä. Ei-ladattavia paristoja, kuten alkaliparistoja, ei ole suunniteltu ladattavaksi, ja niiden yrittäminen voi vahingoittaa akkua ja aiheuttaa turvallisuusriskin. Ei-ladattavan akun käyttäminen uudelleenlatausta vaativassa laitteessa voi myös heikentää laitteen suorituskykyä ja lyhentää sen käyttöikää.

Saatavilla on useita ladattavia akkutyyppejä, mukaan lukien:

 • Lyijyakut: Näitä akkuja käytetään yleisesti autoissa ja muissa ajoneuvoissa sekä joissakin varavirtajärjestelmissä.
 • Nikkelikadmium (NiCad) akut: Näitä akkuja on käytetty laajasti aiemmin, mutta ne on suurelta osin korvattu uudemmilla teknologioilla niiden suhteellisen alhaisen energiatiheyden ja muistivaikutuksen vuoksi.
 • Nikkelimetallihydridi (NiMH) akut: Näillä akuilla on korkeampi energiatiheys kuin NiCad-akuilla, eikä niissä ole muistiefektiä, minkä vuoksi ne ovat suosittu valinta monille laitteille, mukaan lukien elektroniset laitteet ja sähkötyökalut.
 • Litiumioni- tai litiumpolymeeriakut (Li-ion tai Li-po).: Näillä akuilla on erittäin korkea energiatiheys, ja niitä käytetään laajalti kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa, älypuhelimissa ja sähköajoneuvoissa.
 • Litium-rautafosfaatti (LiFePO4) -akut: Ne ovat litiumioniakkuja, joiden elinkaari on pidempi ja jotka kestävät paremmin ylilatausta, joten ne soveltuvat käytettäväksi sähköajoneuvoissa ja verkon ulkopuolella olevissa energian varastointijärjestelmissä.

Lisäksi väärän tyyppisen ladattavan akun käyttö laitteessa voi myös aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi litiumioniakun käyttäminen laitteessa, jota ei ole suunniteltu käsittelemään tämäntyyppisiä akkuja, voi aiheuttaa akun ylikuumenemisen tai jopa räjähtämisen.

Joten on erittäin tärkeää tarkistaa laitteesi tekniset tiedot varmistaaksesi, että se voi käyttää ladattavia akkuja, ja jos voi, minkä tyyppistä ladattavaa akkua suositellaan. Muista myös lukea itse akun tarra tai pakkaus selvittääksesi, onko se ladattavissa vai ei ennen käyttöä.

Mitä akun mAh-ominaisuus tarkoittaa?

Akun mAh (milliampeeritunti) mittaa sen kapasiteettia tai kuinka paljon energiaa akku pystyy varastoimaan. Mitä korkeampi mAh-luokitus, sitä enemmän energiaa akku voi varastoida ja sitä kauemmin se voi antaa virran laitteeseen ennen kuin sitä tarvitsee ladata.

Esimerkiksi akku, jonka luokitus on 1000 mAh, voi tuottaa 1000 milliampeeria virtaa yhden tunnin ajan tai 500 milliampeeria kahden tunnin ajan ja niin edelleen. Korkeamman mAh-luokituksen omaavan akun käyttöikä on pidempi kuin alhaisemman mAh-luokituksen omaavalla akulla, kun sitä käytetään samassa laitteessa tai samoissa olosuhteissa. On kuitenkin tärkeää huomata, että mAh-luokitus ei ole ainoa huomioitava tekijä valittaessa akkua laitteelle, vaan myös jännite, koko ja yhteensopivuus laitteen kanssa on otettava huomioon.

Oletetaan, että meillä on LED-taskulamppu, joka käyttää 3 x AAA-paristoa, joista jokaisen mAh-luokitus on 1000 mAh. Kolmen akun kokonaiskapasiteetti on 3000 mAh.

Jos LED-taskulamppu ottaa 100 mA:n virran, kokonaisaika, jonka taskulamppu voi olla päällä, ennen kuin akut on ladattava, lasketaan seuraavasti:

3000mAh / 100mA = 30 tuntia

Joten LEDillä varustettu taskulamppu, joka käyttää 3 x 1000 mAh akkua, voi toimia noin 30 tuntia.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit