Ultraäänietäisyysmittausmoduuli HC-SR04

Asetettu päälle
ultraääni moduuli ultraääni moduuli

Miten etäisyys lasketaan?

SR04 käyttää äänen heijastusperiaatetta. Moduuli lähettää 40 kHz:n äänipulssin ja odottaa sen vastaanottamista.

Tämän äänisignaalin lähettämisen ja vastaanottamisen välistä aikaa voidaan sitten käyttää etäisyyden laskemiseen. Äänen nopeus ilman läpi on noin 340 metriä sekunnissa tai
0,034 cm/µs.

Lähetyksen ja vastaanoton välinen aika on jaettava kahdella, koska äänisignaali on kulkenut 2 kertaa etäisyyden kohteeseen (sinnen ja takaisin).

Näillä tiedoilla etäisyys voidaan laskea seuraavalla kaavalla:
Etäisyys (cm) = T (µs) * 0,034 / 2
Ultraäänianturitoiminto Ultraäänianturitoiminto
Ultraäänimoduulin ajoituskaavio Ultraäänimoduulin ajoituskaavio

Miten SR04-moduuli toimii?

Moduuli sisältää 2 erillistä ultraäänianturia, joissa on tarvittava elektroniikka äänipulssien lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Kun mikro-ohjain antaa käynnistyspulssin (10 μs), moduuli lähettää 8x 40 kHz:n pulssin ja kuuntelee sitten kaikua.

Tästä hetkestä lähtien moduulin lähtönasta antaa korkean signaalin, joka menee taas matalaksi, kun kaiku vastaanotetaan. Jotta myöhemmät kaikusignaalit eivät häiriintyisi, on suositeltavaa odottaa vähintään 60 ms seuraavaan mittaukseen.

Arduino code voorbeeld

Johtopäätös

HC-SR04 objektintunnistus on erittäin kätevä moduuli, jossa voit mitata etäisyyden kohteeseen muutamalla koodirivillä. Tämä mahdollistaa kytkimien tekemisen koskettamatta tai ympäristön skannaamisen robotilla. Mittausaluetta kasvatetaan myös käyttämällä servomoottoria ja moduulia paikoillaan pitävällä kannakkeella.
HC-SR04 UltraäänietäisyystunnistusmoduuliHC-SR04-moduuli mittaa etäisyyden esineisiin ultraäänen heijastuksen avulla. Tämä tehdään ampumalla ympäristöön 40 kHz pulsseja, minkä jälkeen mitataan heijastuneiden signaalien vastaanottamiseen tarvittava aika. Loppu varastosta € 2,30
Ultraäänianturikiinnitys läpinäkyväAnturiteline HC-SR04 Ultrasonic -anturimoduulin kiinnittämiseen. Näin anturi voidaan asentaa helposti alustalle tai servolle. Asettamalla tämän kannakkeen servomoottoriin, sitä voidaan käyttää kaikuluotaimena esimerkiksi robottiautossa. Varastossa € 2,60
lähettänyt Verkkosivusto Olen kiinnostunut elektroniikasta, ohjelmoinnista ja erityisesti näiden yhdistämisestä. Opencircuit kirjoitan blogeja, joissa selitän kuinka elektroniikka ja moduulit toimivat.

Kommentit

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit