Oskillaattorit

Oskillaattori on elektroninen piiri, joka tuottaa jaksollisen signaalin. Mikro-ohjain käyttää tätä signaalia sen kellonopeuden määrittämiseen.
4 tuloksia Järjestä


3 suosituin Oskillaattorit

Mikä on kristallioskillaattori?

Kideoskillaattori on elektroninen oskillaattoripiiri, joka käyttää pietsosähköisen materiaalin, kuten kvartsin, värähtelevän kiteen mekaanista resonanssia luodakseen sähköisen signaalin erittäin tarkalla taajuudella. Kideoskillaattorissa käytetty kide on tyypillisesti leikattu ohuen kiekon tai ohuen sauvan muotoon, ja se on suunniteltu värähtelemään tietyllä taajuudella, kun siihen kohdistetaan pieni sähkövirta.

Joidenkin kideoskillaattorien taajuusalue on muutamasta KHz:stä muutamaan sataan MHz:iin, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa elektronisissa laitteissa, mukaan lukien kellot ja ajastimet, radiolähettimet ja vastaanottimet sekä tietokonejärjestelmät. Niitä käytetään myös tietoliikennelaitteissa, testaus- ja mittauslaitteissa sekä monissa muissa tarkkaa ajoitusta vaativissa elektroniikkalaitteissa.

Kideoskillaattorin stabiilius ja tarkkuus on yleensä paljon korkeampi kuin muun tyyppisten elektronisten oskillaattorien, kuten LC- tai RC-oskillaattorien, ja lähtösignaalin taajuus on erittäin vakaa ajan ja lämpötilan muutoksilla, joten ne sopivat ihanteellisesti sovelluksiin, jotka vaativat tarkkaa ajoitusta ja vakautta.

Kuinka kytkeä kristallioskillaattori?

Kideoskillaattoripiiri koostuu yleensä kiteen lisäksi useista komponenteista, mukaan lukien vahvistin ja takaisinkytkentäpiiri, jotka yhdessä muodostavat vakaan, tarkan lähtösignaalin. Lähtösignaali on tyypillisesti siniaalto tai neliöaalto, ja signaalin taajuus määräytyy kiteen ominaisuuksien mukaan.

Kideoskillaattorin kytkeminen piiriin on suhteellisen yksinkertainen prosessi, joka sisältää tyypillisesti muutaman johtimen kytkemisen oskillaattorin ja piirin välille. Tietty kytkentätapa riippuu kideoskillaattorin tyypistä ja piiristä, johon se liitetään.

Tässä on peruskatsaus prosessista, jolla tyypillinen kideoskillaattori kytketään piiriin:

  1. Tunnista kideoskillaattorin nastat: Useimmissa kideoskillaattorissa on vähintään kaksi nastaa, yksi tulosignaalille (tai "ohjaus") ja yksi lähtösignaalille. Joissakin kideoskillaattorissa voi olla myös lisänastoja maadoitusta tai muita toimintoja varten.
  2. Kytke tulo- ja lähtönastat: Liitä kideoskillaattorin tulonasta piirin ajurin (puskurin) lähtönastaan ja kideoskillaattorin lähtönasta ajastussignaalia tarvitsevan piirin tulonastaan.
  3. Kytke maadoitusnasta (jos se on): Liitä kideoskillaattorin maadoitusnasta piirin maahan.

On aina hyvä idea katsoa oman kideoskillaattorisi valmistajan teknisistä tiedoista tarkempia ohjeita sen liittämisestä piiriin sekä tietoa laitteen jännite- ja virtavaatimuksista.

On myös tärkeää huomata, että kristallioskillaattori on passiivinen komponentti ja se tarvitsee puskurivaiheen kiteen ohjaamiseksi ja suuren impedanssin tulon muuntamiseksi matalan impedanssin ulostuloksi, joka voi ohjata muuta piiriä.

Mikä kideoskillaattorin taajuus minun pitäisi valita?

Tarvitsemasi kideoskillaattorin taajuus riippuu tietystä sovelluksesta, jossa sitä käytetään. Erilaiset elektroniset laitteet ja järjestelmät vaativat erilaisia taajuuksia, ja on tärkeää valita sovelluksellesi sopiva kristallioskillaattori, jotta laite toimisi kunnolla.

Tässä on muutamia esimerkkejä yleisistä sovelluksista ja vastaavista taajuusalueista, joita tavallisesti käytetään:

  1. Mikro-ohjaimet ja mikroprosessorit: Nämä laitteet vaativat usein useiden MHz:n kellotaajuuden, ja yhteinen taajuus on 16 MHz, 8 MHz ja 4 MHz.
  2. Radiotaajuussovellukset (RF): Monet RF-sovellukset, kuten radiot ja televisiot, vaativat kideoskillaattorit, joiden taajuudet ovat MHz:stä muutamasta KHz:stä muutamaan GHz:iin.
  3. Kellot ja ajastimet: Kelloissa ja ajastimissa käytettävien kristallioskillaattorien taajuudet ovat tyypillisesti KHz-alueella.

On tärkeää tarkistaa sen laitteen tai piirin tekniset tiedot, jossa aiot käyttää kideoskillaattoria varmistaaksesi, että valitsemasi taajuus on yhteensopiva.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit