Oskillaattorit

Oskillaattori on elektroninen piiri, joka tuottaa jaksollisen signaalin. Mikro-ohjain käyttää sitten tätä signaalia sen kellonopeuden määrittämiseen.
4 tuloksia Järjestä


3 suosituin Oskillaattorit

Mikä on kristallioskillaattori?

Kideoskillaattori on elektroninen oskillaattorikomponentti, joka käyttää pietsosähköisen materiaalin, kuten kvartsin, värähtelevän kiteen mekaanista resonanssia luodakseen sähköisen signaalin erittäin tarkalla taajuudella. Kideoskillaattorissa käytetty kide leikataan yleensä ohuen kiekon tai ohuen sauvan muotoiseksi ja se on suunniteltu värähtelemään tietyllä taajuudella, kun siihen kohdistetaan pieni sähkövirta.

Joidenkin kideoskillaattorien taajuusalue on muutamasta KHz:stä muutamaan sataan MHz, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa elektronisissa laitteissa, mukaan lukien kellot ja ajastimet, radiolähettimet ja vastaanottimet sekä tietokonejärjestelmät. Niitä käytetään myös tietoliikennelaitteissa, testaus- ja mittauslaitteissa sekä monissa muissa tarkkaa ajoitusta vaativissa elektroniikkalaitteissa.

Kideoskillaattorin stabiilius ja tarkkuus on yleensä paljon korkeampi kuin muuntyyppisten elektronisten oskillaattorien, kuten LC- tai RC-oskillaattorien, ja sen ulostulotaajuus on erittäin vakaa ajan ja lämpötilan muutoksilla, joten ne sopivat ihanteellisesti sovelluksiin, joissa vaativat tarkkaa ajoitusta ja vakautta.

Kuinka voin kytkeä oskillaattorin?

Kideoskillaattoripiiri koostuu yleensä useista komponenteista kiteen lisäksi, mukaan lukien vahvistin ja takaisinkytkentäpiiri, jotka toimivat yhdessä tuottaen vakaan, tarkan lähdön. Lähtö on yleensä siniaalto tai neliöaalto ja signaalin taajuus määräytyy kiteen ominaisuuksien mukaan.

Kideoskillaattorin kytkeminen piiriin on suhteellisen yksinkertainen prosessi, joka sisältää yleensä muutaman johtimen kytkemisen oskillaattorin ja piirin välille. Tietty kytkentätapa riippuu kideoskillaattorin tyypistä ja piiristä, johon se on kytketty.

Tässä on peruskatsaus prosessista, jolla kideoskillaattori kytketään piiriin:

  1. Tunnista oskillaattorin nastat: Useimmissa kideoskillaattorissa on vähintään kaksi nastaa, yksi tulosignaalille (tai "asemalle") ja yksi ulostulolle. Joissakin kideoskillaattorissa voi olla myös lisänastoja maadoitusta tai muita toimintoja varten.
  2. Kytke tulo ja lähtö: Liitä kideoskillaattorin tulonasta piirin ajurin (puskurin) lähtöön ja kideoskillaattorin lähtö ajastussignaalia tarvitsevan piirin tulonastaan.
  3. Yhdistä maadoitus (jos sellainen on): kytke kideoskillaattorin maa piirin maahan.

On aina hyvä idea katsoa kyseisen oskillaattorin valmistajan teknisistä tiedoista tarkemmat ohjeet sen liittämisestä piiriin sekä tietoa laitteen jännite- ja virtavaatimuksista.

On myös tärkeää huomata, että kideoskillaattori on passiivinen komponentti ja se vaatii puskurivaiheen kiteen ohjaamiseksi ja suuren impedanssin tulon muuntamiseksi matalaimpedanssiseksi ulostuloksi, joka voi ohjata muuta piiriä.

Minkä taajuuden tarvitsen?

Tarvitsemasi kideoskillaattorin taajuus riippuu tietystä sovelluksesta, jossa sitä käytetään. Erilaiset elektroniset laitteet ja järjestelmät vaativat erilaisia taajuuksia, ja on tärkeää valita sovelluksellesi sopiva kristallioskillaattori, jotta laite toimisi kunnolla.

Tässä on muutamia esimerkkejä yleisistä sovelluksista ja niihin liittyvistä tyypillisesti käytetyistä taajuusalueista:

  1. Mikro-ohjaimet ja mikroprosessorit: nämä laitteet vaativat usein useiden MHz:n kellotaajuuden, ja yleiset taajuudet ovat 16 MHz, 8 MHz ja 4 MHz.
  2. Radiotaajuiset (RF) sovellukset: Monet RF-sovellukset, kuten radiot ja televisiot, vaativat kideoskillaattorit, joiden taajuudet ovat MHz:stä muutamasta KHz:stä muutamaan GHz:iin.
  3. Kellot ja ajastimet: Kelloissa ja ajastimissa käytettävien kristallioskillaattorien taajuudet ovat tyypillisesti KHz-alueella.

On tärkeää tarkistaa sen laitteen tai piirin tekniset tiedot, jossa aiot käyttää kideoskillaattoria varmistaaksesi, että valitsemasi taajuus on yhteensopiva.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit