Induktorikelat

Induktori, jota kutsutaan myös kelaksi, kuristimeksi tai reaktoriksi, on kaksinapainen passiivinen sähkökomponentti, joka varastoi energiaa magneettikenttään, kun sähkövirta kulkee sen läpi.
1 tulos Järjestä


Mikä on induktori?

Induktori, joka tunnetaan myös nimellä kela, kuristin tai reaktori, on passiivinen sähkökomponentti, jossa on kaksi liitäntää ja joka varastoi energiaa magneettikenttään, kun sähkövirta kulkee sen läpi. Induktorin yleisin muoto on lankakela, kuten kuparilankakela rautasydämen tai muun ferromagneettisen materiaalin ympärillä.

Kun sähkövirta kulkee kelan läpi, se luo magneettikentän kelan ympärille. Jos kelan läpi kulkeva virta muuttuu, muuttuu myös magneettikenttä, mikä aiheuttaa kelaan elektromotorisen voiman (EMF). Tämä indusoitu EMF vastustaa virran muutosta, jota kutsutaan itseinduktanssiksi.

Induktoreita käytetään laajasti sähköpiireissä moniin tarkoituksiin. Niitä käytetään esimerkiksi yleisesti virtalähteissä ei-toivotun kohinan suodattamiseen, radiotaajuuspiireissä (RF) piirien virittämiseen tietylle taajuudelle ja loistelamppujen elektronisissa liitäntälaitteissa.

Kyky varastoida energiaa magneettikenttään mitataan induktanssilla, joka mitataan henry-yksiköissä (H). Mitä suurempi induktanssi on, sitä enemmän energiaa kela voi varastoida magneettikenttään.

Mitä käyttötarkoituksia induktorilla on?

Yleensä induktoreita käytetään laajasti monissa erilaisissa elektroniikkapiireissä ja sovelluksissa, koska ne pystyvät varastoimaan energiaa magneettikenttään ja vastustamaan virran muutoksia. Esimerkiksi:

  • Suodatus: Induktoreita käytetään usein virtalähteissä suodattamaan ei-toivottu sähköinen melu, joka tunnetaan nimellä aaltoilu. Ne toimivat vastustamalla niiden läpi virtaavan virran muutoksia, mikä auttaa tasoittamaan jännitettä.
  • Viritys: Induktoreita käytetään yleisesti radiotaajuisissa (RF) piireissä virittämään piirit tietylle taajuudelle. Käämin induktanssia muuttamalla piirin resonanssitaajuutta voidaan säätää.
  • Irrotus: Induktoreita käytetään myös irrotussovelluksissa piirin eri osien eristämiseksi toisistaan. Niitä voidaan käyttää erottamaan signaalin DC- ja AC-komponentit tai eristämään piirin eri osia toisistaan häiriöiden vähentämiseksi.
  • Magneettiset anturit: Induktoreita voidaan käyttää myös yhdessä muiden komponenttien kanssa muodostamaan magneettisia antureita, joita käytetään monissa teollisuus-, auto- ja kuluttajasovelluksissa.
  • Induktiivinen lämmitys: Induktoreita voidaan käyttää teollisissa prosesseissa, kuten tiettyjen metallien lämmittämisessä, jotka voivat hyödyntää nopeasti muuttuvan virran aiheuttamaa I^2*R-häviötä (jossa I on kelan läpi kulkeva virta ja R on käämin vastus). induktorissa materiaalin lämmittämiseksi.

Mitä käyttötarkoituksia emaloidulla kuparilangalla on?

Emaloitu kuparilanka on eristetty lanka, joka on päällystetty ohuella emalikerroksella, joka on eräänlainen muovi. Emalikerros toimii eristeenä, joka suojaa johtoa vaurioilta ja estää sähköoikosulun.

Emaloitua kuparilankaa käytetään monenlaisissa sovelluksissa, mukaan lukien:

  1. Sähkömoottorit: Johtoa käytetään yleisesti sähkömoottoreiden kelojen kelaamiseen. Emalieristys auttaa suojaamaan keloja moottorin tuottamalta lämmöltä ja myös estää niitä oikosululta.
  2. Muuntajat: Sitä käytetään myös muuntajien kelojen kelaukseen. Emalieristys suojaa keloja muuntajan tuottamalta lämmöltä ja auttaa myös estämään oikosulkuja.
  3. Magneettikelat: Johtoa käytetään erityyppisten magneettikäämien, kuten sähkömagneettien, kelojen ja muuntajien, rakentamiseen.
  4. Kotitalous- ja harrastuselektroniikka: Emaloitua kuparilankaa käytetään yleisesti myös erilaisten kotitalous- ja harrastuselektroniikan, kuten radioiden, kaiuttimien ja vahvistimien, rakentamisessa.

Tämän langan emalipinnoite on kova, kestävä ja sillä on hyvät eristysominaisuudet, jotka kestävät suuria virtoja, joten se sopii moniin suurvirtasovelluksiin, kuten moottoreihin ja muuntajiin.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit