USB -A, B, C, mini ja mikro: minkä USB kaapelin tarvitset?

Asetettu päälle

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa Universal Serial Bus, joka tunnetaan yleisesti nimellä USB , on läsnä kaikkialla. Mutta USB liitäntöjen ja protokollien suhteen on hämmennystä. Selvitetään tämä sotku ja opitaan lisää eri USB tyypeistä ja niiden käytöstä, erityisesti mitä tulee Opencircuit.

USB -kaapelin alkuperä ja kehitys

USB tai Universal Serial Bus on jotain, jota käytämme usein laitteiden, kuten hiiren tai näppäimistön, liittämiseen tietokoneeseen. 1990-luvulla, ennen USB , oli monia erilaisia kaapeleita ja pistokkeita. Se oli aika monimutkaista. Joten suuret yritykset, kuten Intel ja Microsoft, päättivät liittyä yhteen ja tehdä jotain uutta. Siitä tuli USB .

USB n tarkoitus oli saada tavallinen kaapeli, jonka avulla voit liittää laitteet helposti ja joka toimii ongelmitta. Tämä tarkoittaa, että jos liität laitteen USB kaapelilla, laite toimii välittömästi ilman lisäohjelmiston asentamista.

Ensimmäinen USB julkaistiin vuonna 1996, tämä oli USB 1.0. Tämän USB avulla voit lähettää dataa jopa 12 megabitin sekunnissa. Se oli erittäin nopea tuolloin, mutta se ei ole tarpeeksi nopea nykypäivän laitteille. Siksi on luotu uudempia USB , jotka ovat paljon nopeampia. Uusin USB , USB 3.2, pystyy siirtämään tietoja 20 gigabitin sekunnissa. Se on noin 1667 kertaa nopeampi kuin ensimmäinen USB ! Tämä osoittaa, kuinka paljon tekniikka on kehittynyt ensimmäisen USB jälkeen.

Erilaisia USB kaapeleita Erilaisia USB kaapeleita

Virtalähde USB kautta

Yksi USB tekniikan tärkeimmistä eduista on sen kyky ladata ja ladata laitteita. Tämän tekee mahdolliseksi USB -liittimen viides nasta, joka tunnetaan nimellä VBUS-nasta. Tämä nasta tarjoaa 5 voltin jännitteen, joka riittää yleensä useimpien kannettavien laitteiden, kuten älypuhelimien, tablettien ja jopa joidenkin kannettavien tietokoneiden lataamiseen ja virtalähteeseen.

Vuosien mittaan USB standardien parannukset ovat myös lisänneet toimitettavan virran määrää. USB 2.0:n käyttöönoton myötä maksimivirta nostettiin 500 milliampeeriin (mA). Seuraava USB 3.0 nosti tämän rajan 900 mA:iin.

Mutta todellinen pelin muuttaja tuli USB Power Deliveryn ( USB PD) käyttöönoton myötä. Tämä on USB Type-C:n mukana tuleva spesifikaatio, joka mahdollistaa jopa 100 watin tehon toimituksen. Tämän seurauksena jopa paljon virtaa kuluttavat laitteet, kuten kannettavat tietokoneet, voidaan nyt ladata USB kautta. Tämä tekee USB monipuolisen ratkaisun useiden elektronisten laitteiden virransyöttöön ja lataamiseen.

USB -A: Klassikko

USB -A on luultavasti tunnetuin ja yleisimmin käytetty liitin. Tämäntyyppinen liitin löytyy useimpien USB kaapeleiden päästä ja se on pistoke, joka liitetään tietokoneeseen tai laturiin. USB -A:n rakenne on yksinkertainen: suorakaiteen muotoinen liitin, joka kytkeytyy vain yhdellä tavalla. Tämän tyyppistä liitintä käytetään edelleen laajalti, erityisesti pöytätietokoneissa, kannettavissa tietokoneissa, Raspberry Pi -levyissä sekä lataussovittimissa ja virtalähteissä.

USB -B: Luotettava työhevonen

USB -B -liittimet ovat toinen hyvin tunnettu USB liittimen muoto, vaikka ne eivät ole yhtä yleisiä kuin USB -A. Ne ovat muodoltaan lähes neliön muotoisia ja niitä käytetään yleensä suuremmissa oheislaitteissa, kuten tulostimissa, ulkoisissa kiintolevyissä ja myös joissakin Arduino malleissa, kuten Arduino UNO. Vaikka USB -B:tä ei käytetä yhtä laajasti kuin USB -A:ta, se on edelleen tärkeä osa monissa laitteissa, erityisesti niissä, jotka on suunniteltu raskaaseen käyttöön ja vaativat vahvan, tukevan liittimen.

Mini USB : Kompakti edeltäjä

Ennen mikro- USB -liittimen keksimistä sinulla oli Mini USB . Tätä USB -B-liittimen kompaktia versiota käytettiin laajalti kannettavissa laitteissa, kuten digitaalikameroissa, vanhemmissa MP3-soittimissa ja tietyntyyppisissä Arduino -levyissä, kuten Arduino Nano. Vaikka se on suurelta osin korvattu Micro USB ja nyt USB -C:llä, kohtaat edelleen laitteita, jotka käyttävät Mini USB . Mini- USB -liittimen ominaisuus on viisinapainen kokoonpano. Vaikka se on pienempi kuin USB -B, se on hieman suurempi kuin Micro USB . Liitintä ei voi asettaa päinvastaisesti; on erityinen tapa yhdistää se.

Mini- USB : A vs. B

Mini-A-liitin on alun perin suunniteltu liittämään tietokoneeseen ja Mini-B-liitin laitteeseen. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla olisi esimerkiksi digikamera, jossa on Mini- USB portti, se olisi todennäköisesti Mini-B-liitäntä. Mini-A kuitenkin hylättiin pian sen rajallisen käyttökelpoisuuden vuoksi, ja harvoin, jos koskaan, törmäät siihen näinä päivinä.

Micro USB : Pieni mutta tehokas

Mini USB n seuraaja on Micro USB . Tästä pienemmästä liittimestä, joka on jopa mini USB pienempi, tuli nopeasti standardi monille kannettaville laitteille, mukaan lukien useimmat Android-älypuhelimet ja tietyt Raspberry Pi -mallit. Vaikka jotkut valmistajat ovat siirtyneet USB -C:hen, Micro USB on edelleen yleinen, etenkin halvemmissa laitteissa. Micro USB -liitin on pienempi kuin Mini USB , ja se voidaan kytkeä vain yhdellä tavalla.

Mikro- USB : A vs. B

Toisin kuin Mini-sukupolvi, molempia Micro USB -liittimiä - A ja B - löytyy edelleen yleisesti luonnosta. Kuten Mini USB kanssa, alkuperäinen tarkoitus oli käyttää Micro-A:ta isäntäyhteyksiin (kuten tietokoneisiin), kun taas Micro-B:tä laitteille.

Micro-A on kuitenkin suhteellisen harvinainen verrattuna Micro-B:hen. Tämä johtuu siitä, että monet laitteet, jotka vaativat USB isäntäyhteyden, kuten tietokoneet ja pelikonsolit, käyttävät edelleen suurempaa USB -A:ta. Useimmat älypuhelimet ja tabletit sekä monet muut kannettavat laitteet, kuten Bluetooth-kaiuttimet, kuulokkeet, virtapankit ja jotkin Arduino ja Teensy -korttimallit, käyttävät Micro-B-liittimiä.

Suurin fyysinen ero Micro-A:n ja Micro-B:n välillä on liittimen muoto. Micro-A on suorakaiteen muotoinen, kun taas Micro-B on hieman epäsymmetrinen, ja toisella sivulla on pieni lovi. Näin ne on helppo erottaa visuaalisesti ja estää sinua käyttämästä vahingossa väärää kaapelia.

USB -C: Uusi standardi

USB -C on tähän mennessä uusin ja edistynein USB liitin. Siinä on käännettävä rakenne, joten sinun ei enää tarvitse huolehtia siitä, kumpi puoli kytketään. USB -C:stä on nopeasti tulossa standardi useimmille kannettaville laitteille, mukaan lukien älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet sekä uusimpien sukupolvien Raspberry Pi ja Teensy kehityslevyt. Se tukee myös USB 3.1 -liitäntää, mikä tarkoittaa, että se tukee jopa 10 Gbps:n tiedonsiirtonopeutta sekä tehokkaampien laitteiden lataamista.

USB protokollat: enemmän kuin pelkkä muoto

Erilaisten liitinmuotojen lisäksi on olemassa myös erilaisia USB protokollia, jotka määrittävät tiedonsiirron nopeuden ja kapasiteetin. USB 1.0 ja 2.0 olivat ensimmäiset versiot, ja 2.0 tuki maksimisiirtonopeutta 480 Mbps. USB 3.0, joka tunnetaan myös nimellä USB 3.1 Gen 1, nosti tämän 5 Gbps:iin, kun taas USB 3.1 Gen 2, joka tunnetaan myös nimellä USB 3.2, nosti sen edelleen 10 Gbps:iin. Uusin protokolla on USB 4, joka tukee jopa 40 Gbps:n nopeuksia. Näitä protokollia voidaan käyttää minkä tahansa tyyppisten USB liittimien kanssa laitteen teknisistä tiedoista riippuen.

USB liittimet ja protokollat USB liittimet ja protokollat

Lopulta

Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa sinua ymmärtämään paremmin USB liittimien ja protokollien monimutkaisen maailman. Se on olennainen osa modernia elektroniikkaa ja eri tyyppien ymmärtäminen voi auttaa sinua tekemään oikeita valintoja laitteita ja kaapeleita hankittaessa. Riippumatta laitteesta – olipa kyseessä Arduino , Raspberry Pi , Teensy board tai mikä tahansa muu – löytyy USB kaapeli, joka sopii laskuun.

lähettänyt Verkkosivusto Olen kiinnostunut elektroniikasta, ohjelmoinnista ja erityisesti näiden yhdistämisestä. Opencircuit kirjoitan blogeja, joissa selitän kuinka elektroniikka ja moduulit toimivat.

Kommentit

Spain José Miguel
Erittäin havainnollistava ja helppo ymmärtää. Kiitos
Asetettu päälle 
4
France Guy
Kiitos kuvitetusta, selkeästä ja selkeästä selityksestäsi!🙂👌
Asetettu päälle 
3
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit